Emilie en Suzan maakten Het Quarantaine Kookboek: ‘Tien dagen lang lekker eten’

Door Lidwien Arndt | 27 december 2020

Link artikel 

Nu we dit jaar een stuk minder uit eten kunnen dan we eigenlijk zouden willen, moeten we zelf maar aan de slag in de keuken. Maar na al die maanden thuis, is je inspiratie vast flink uitgeput. En als je dan in quarantaine moet, heb je al helemaal geen zin om na te denken over het eten. Emilie (23) en Suzan (22) bedachten daar wat op: Het Quarantaine Kookboek. 

Emilie komt oorspronkelijk uit Den Haag, Suzan uit Alphen aan den Rijn. Ze verhuisden voor hun studie Commerciële Economie naar Leiden en leerden elkaar kennen bij de studentenvereniging Augustinus. Sinds deze zomer hebben de dames hun diploma in the pocket. Suzan: “We starten allebei met een nieuwe studie in februari, maar hadden dus een half jaar vrij.”

Naast hun keuze voor studie en studentenvereniging, hebben de dames nog iets gemeen: een flinke ondernemersgeest en een passie voor koken! Dus tijdens de brainstorm over ‘iets samen ondernemen’, kwam het idee voor een kookboek al snel op tafel.

Quarantaine vermaak 

Emilie: “Je moet je in deze tijd toch thuis vermaken. Wij gingen allebei van een druk studentenleven naar een vrijwel lege agenda.” Toen Emilie ook nog eens in quarantaine moest vanwege een huisgenootje met corona, kreeg het idee voor een quarantainekookboek echt vorm.

Emilie: “We zijn uitgegaan van tien dagen quarantaine. Het kookboek neemt je mee door die tien dagen thuis. Het bevat recepten voor ontbijt, lunch en diner. En soms een toetje. Op de eerste dag heb je bijvoorbeeld wel een cakeje verdiend. En op dag tien, als je het licht aan het einde van de tunnel ziet, eindigen we de dag (en de quarantaine) met een lekkere cheesecake.”

De recepten zijn een verzameling van eigen werk, maar ook gebaseerd op ideeën van vrienden en familie. Suzan: “Het is echt van alles wat, niet één bepaalde keuken en voor jong en oud. Van Indiase dahl tot een lekkere risotto en stamppot.”

 

Zelf aan het werk

De eerst boeken kwamen op maandag 21 december van de drukker. Net op tijd voor kerst. Emilie: “Het was zo leuk om de eerste kookboeken vast te houden. 64 stuks. We hebben de bestellingen in Leiden zelf bezorgd. Mijn vriend is zelfs zo lief geweest om een aantal bestellingen in Zuid-Holland te bezorgen met de auto.”

Niet alleen het bezorgen doen de dames (vaak) zelf: er zit geen uitgever tussen én ze hebben het boek ook van kaft tot kaft zelf ontworpen en geschreven. Emilie: “Suzan heeft de recepten geschreven, zij was verantwoordelijk voor alle content. En door mijn achtergrond in ontwerpen, kon ik het boek mooi vormgeven. Voor de achtergrond van de foto’s gebruikten we soms zelfs behangrollen. Supergoedkoop, maar tegelijkertijd ziet het er wel uit alsof we in een studio aan het werk zijn geweest.”

En nu?

Suzan: “We hopen natuurlijk dat we zoveel mogelijk mensen blij kunnen maken met dit kookboek. En mocht het écht goed gaan lopen, dan gaan we er naast onze studie ook gewoon zoveel mogelijk tijd aan besteden. Dan is het net een soort bijbaan!”

Benieuwd naar het kookboek? Check de website van Het Quarantaine Kookboek